Sărbătoare de suflet în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

În urmă cu 59 de ani, în Rozavlea Maramureșului, vrednicii credincioși Ștefan și Maria Hodea au sărbătorit, cu mare bucurie, nașterea unui prunc. Azi, noi sărbătorim ziua de naștere a unui Părinte: Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, părintele nostru. De asemenea, ziua de naștere a Preasfințitului Părinte Iustin este anticipată și urmată, în proximitate, de zilele de pomenire ale Sfinților săi ocrotitori: Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (1 iunie) și Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul (a cărui Naștere se prăznuiește, după cum am amintit, la 24 iunie).

În general, oamenii își sărbătoresc ziua de naștere în familie. Un episcop – care rămâne, prin vocație, călugăr – , își sărbătorește ziua de naștere în Familia lui Dumnezeu, care este biserica.

Ziua de sărbătoare în biserică a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în Paraclisul Centrului Eparhial din Baia Mare, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Alături de Preasfințitul Părinte Iustin au slujit P. Cv. Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din eparhie și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, P. Cv. Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale și Arhid. Ionuț Todorca, secretar eparhial, în prezența Preasfințitului Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a membrilor Permanenței Eparhiale și a domnului Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș. Răspunsurile au fost date de grupul de diaconi și teologi de la Centrul Eparhial.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Timotei a oficiat Slujba Te-Deum-ului și a dat citire unui frumos mesaj ocazional pentru acest moment aniversar, mesaj în care a reliefat câteva aspecte ale personalității Preasfințitului Părinte Iustin.

La final, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a mulțumit tuturor celor prezenți.

Bence Petra

Sursa: Comunicat de presă

Lasă un răspuns