”Ajutoarele lui Moș Crăciun” a ajuns la a 3 a ediție

Copii nevoiași care i-au scris moșului în acest an nu vor rămâne dezamăgiți deoarece ajutoarele moșului vor face ca dorințele lor să se împlinească în seara de Crăciun. 

La sediu se simte apropierea sărbătorilor. Totul este împodobit ca la carte:  cu globuri, betele, iluminații, un brad și nelipsitele cadouri. Pe fundal se aud colinde, iar spiridușii lui Moș Crăciun lucrează din greu pentru a oferi copiilor care nu au posibilități încă un Crăciun de poveste. 

Scrisori adresate moșului

Am citit câteva scrisori din cele 300 adunate până acum și am rămas șocată de dorințele copiilor. 

În prima ediție „Ajutoarele lui Moș Crăciun”, Mihai a fost spiridușul lui Florin, un copil energic și respectuos care i-a scris Moșului să îi aducă un costum cu care să meargă la biserică! Dorință Îndeplinită!

Anul acesta, Cyntia, de la Casa de tip Familiar Alexandra din Amați, îi scrie moșului “Dragă moșule, Cu ocazia acestor sărbători eu îmi doresc un pulover de iarnă gros, multe dulciuri, o carte cu povești și cam atât.” Deși are 16 ani, dorințele Cyntiei nu depășesc limitele financiare, dar ceea ce pentru noi este indispensabil sau ceea ce noi ne permitem în fiecare zi, pentru acești copii reprezintă visul la care le stă gândul un an sau poate mai mult.  Copii pun mult suflet în redactarea scrisorilor și străduința lor se poate observa din desenele cu care acestia au ornat  atât scrisorile, cât și plicurile. 

La cei 14 ani ai săi, Dănuț a surprins echipa “Ajutoarele lui Moș Crăciun” și scrisoarea lui sună în felul următor: “Dragul meu Moș Crăciun, mă numesc Gașpar Dănuț, am 14 ani, sunt de la casa de copii și nu am părinți care să-mi îndeplinească dorințele. De aceea apelez din nou la tine și te rog să-mi aduci câte ceva ca să nu mai râdă copii din clasă de mine. Te rog frumos să-mi aduci: o mașină cu telecomandă, un trening, o pereche de adidași și un card de memorie. Dragul meu Moș Crăciun, îți mulțumesc că mă înțelegi și nu vei uita de mine nici în acest an. Cu drag, Dănuț” 

Unii copii își doresc alimente și fructe precum kiwi, banane, portocale, alții își doresc îmbrăcăminte sau jucării. 

Dorințe care îți vor tăia răsuflarea

Unul  dintre copii a spus că nu-și doreste nimic doar să fie sănătos, fericit și să fie pace. Când un copil de 14 ani, care în mod normal ar trebui să se joace cu ceilalți, îți spune că nu-și dorește nimic doar să fie pace îți vine să plângi, gândindu-te prin câte greutăți a trecut deja acel copil și prin câte va mai trece. Există copii care nu cer cadouri de la moșul pentru ei ci pentru frații  sau pentru părinți lor. O fetiță i-a scris moșului că lucrurile pe care și le dorește ea nu sunt la fel de importante, cât  de importante sunt ghetele pentru mama ei. 

Scrisorile copiilor

Cine sunt ajutorii moșului? 

Asociația ”Apel la actiune” din Satu Mare a fost înființată în urmă cu 5 ani cu  scopul de a avea un cadru legal pentru proiectul ”Ajutoarele moșului”, dar pe parcursul anilor au fost dezvoltate mai multe proiecte sociale.. 

În primele 2 ediții au fost împărțite peste 700 de cadouri pentru copii din familii nevoiașe și celor din casele pentru copii din județ și au fost implicați peste 1000 de sătmăreni în acest proiect. “Anul trecut din banii strânși din donații am reușit să acoperim și nevoi materiale, cum ar fi centrale termice, mașini de spălat, obiecte de mobilier, ba mai mult am reușit și să utilăm o sală de studiu la una dintre casele de copii.” afirmă  Mihai Huzău, fondatorul asociației.

Metode de finanțare și sprijin

Scrisorile primite de la copii vor fi citite de sătmărenii care vor să se implice și care pot îndeplini dorințele copiilor. Pe lângă dorințele care vor fi îndeplinite, oamenii pot sponsoriza sau pot face donații din care se vor acoperi cât mai multe lucruri materiale de care necesită copii. Scrisorile pot fi ridicate de la subsolul Hotelului Dana II din Piața Libertății nr.2 Satu Mare, iar programul de lucru este de luni până vineri între 14-20 și sâmbătă între 14-18.

 Ajutoarele lui Moș Crăciun au găsit metode de finanțare accesibile oamenilor precum brățările cu logo-ul proiectului care pot fi găsite în școli sau în anumite localuri din Satu Mare, valoarează 10 lei, iar cu o zi după primirea brățărilor, spiridușii moșului au atins un număr de peste 100 de vânzări. De asemenea vor fi amplasate urne în oraș pentru sugestii și alte finanțări.

“Fericirea ce se citește pe chipurile copiilor este de neegalat și astfel, din puținul nostru oferim celor care nu au, iar acesta este un sentiment care îți umple sufletul de bucurie.” declară unul din spiridușii moșului.

Programul pentru împărțirea cadourilor

Sursa: Asociația Apel la acțiune

Bence Petra

Lasă un răspuns